CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Sunday, March 29, 2009

Ibu Dan Ayah

Bersarapan pagi bersama seorang sahabat...

Ditemani oleh seorang pakcik...


Pak cik : Ibu bapa perlu bagi kasih sayang

dan kesenangan pada anak-anak...

Kalau kasih sayang aje tanpa kesenangan

nanti anak-anak susah pulak...

Perlu beri semua keperluan anak-anak...

Anak pak cik tanya...

"Kenapa hidup ayah senang aje

tapi hidup anak-anak ayah susah...

Pak cik jawab sikit aje...terus dia menangis...

Saya : Apa yang pak cik jawab ke dia?

Pak cik : Pasal kamu tak dengar cakap ayah...

Anak pak cik terus menangis...

Pak cik tak menengking dia

tapi kata-kata tue menyedarkan dia...

Saya : Maksud pak cik...

kita akan senang dengan keberkatan hidup?

Pak cik : Syurga dunia ada pada ayah...

Syurga akhirat ada pada ibu...

Kedua-duanya perlu seiring...

Kedua-duanya perlu dihormati...

Kalau abaikan salah satu...

Satu syurga akan tercicir...

Ayuh kita merenung diri sendiri...

Sama-sama kita perbaiki diri...

20 comments:

~Cinta Cukulet~ said...

sayangi dan hormati ayah ibu :)

julietchun said...

ayah & ibu itulah permulaan kami dapat melihat bulan & matahari :D

kuIna Jentayutiara said...

alamak rindu pulak kat ayah & mak..

Tie said...

Syurga dunia ada pada ayah...hmm....betul tu...mama pun nak dengar kata ayah..hi hi...

ku tak sempurna said...

semoga beroleh syurga dunia dan syurga akhirat...

ibu... bapa... i luv u... mmmmuuuuaaahhh :D

Rozita said...

salam ziarah..
bapa sy dah lama pergi...
tinggal mak je skrg..tu pun dah terlalu uzur..sob sob..

Honey Bee said...

Cukulet...
betul..betul..betul..

Honey Bee said...

Juliet...
kita patut berterima kasih pada mereka...

Honey Bee said...

Kak Kulna...
baik balik kampung cepat..tentu diorang pun rindu pada akak...

Honey Bee said...

Kak Tie...
Ayuh...sama-sama kita perbaiki diri...untuk dapat dua2 syurga...

Honey Bee said...

KTS...
I luv mak and ayah too...

Honey Bee said...

Rozita...
Awak masih berpeluang utk berbakti pada mak awak...alfatihah utk ayah awak...

lili11 said...

Good post. Membuka mata hati.
Apa pula pendapat anda tentang Valentine's Day? Jemputlah baca di blog saya. Plz also tell me apa pendapat anda tentang satu komen bagai bomb kp saya ke atas post tersebut. Thanks.Precious

Tie said...

Salam....

Sihat ke ??

kueh bakar said...

yup..
mereka harta yg tak ternilai

Honey Bee said...

Lili...
Valentine nie...bagi saya terpulang pada niat...cuma jangan sampai melanggar akidah kita...

Honey Bee said...

Kak Tie...
sihat aje...cuma sibuk sikit skg nie...

Honey Bee said...

Kueh bakar...
ya betul...

13may said...

nice entri :)

Honey Bee said...

May...
ini entry muhasabah diri...